Mindfulness voor patiŽnt en hulpverlener.

Mindfulness goed voor zowel pati√ęnt, als voor de hulpverlener.

Als hulpverlener zul je het vast herkennen; de hoge eisen binnen de gezondheidszorg gaan gepaard met stress en burn-out(klachten). Om als hulpverlener goed voor jezelf te zorgen en plezier in je werk te blijven houden, is het van belang om deze stress goed te regulieren. Zo voorkom je tegelijkertijd dat de stress de kwaliteit van je aangeboden zorg vermindert.  

Een hulpverlener met stressklachten heeft vaak te kampen met concentratieverlies, moeite met het nemen van beslissingen,  slechte communicatie, conflicten, ongeduld, empathieverlies en isolement. Dit gaat uiteindelijk ten koste van het werkplezier van de hulpverlener en zijn of haar relatie met de patiënt.

Onderzoek toont aan dat mindfulness niet alleen een gunstige invloed op de hulpverlener, maar ook op de patiënt die zorg krijgt van deze hulpverlener.

Mindfulness helpt hulpverleners om met een open, accepterende en nieuwsgierig houding aanwezig te zijn.  Met aandacht aanwezig zijn bij datgene wat hij in het huidige moment waarneemt of ervaart in zijn binnen én buitenwereld. Dat is een heel andere houding dan werken vanuit piekergedachten die op gisteren of morgen zijn gericht.


Mindfulness en de voordelen van  het 'aanwezig zijn' van de hulpverlener op een rijtje:

  • de hulpverlener leert op een gezonde manier met stress om te gaan en verhoogt hiermee zijn welzijn als hulpverlener.
  • mindfulness wordt geassocieerd met kwaliteiten die een belangrijke rol spelen tijdens de behandeling of verzorging van de patiënt, zoals: aandacht, empathie en emotieregulatie.
  • de hulpverlener ontwikkelt een houding die meer accepterend is en minder strevend. waardoor er een betere afstemming is op de patiënt.
  • de hulpverlener ontwikkelt tijdens de training meer compassie. Hoe meer vriendelijkheid de hulpverlener voor zichzelf heeft, des te meer hij zich kan verbinden met de ander.  Hulpverleners die minder compassie hebben blijken vaak kritisch en controlerend naar hun patiënten te zijn.
  • daarnaast zorgt de mindfulnesstraining er ook voor dat de positieve gebeurtenissen meer mindful door de hulpverlener ervaren worden. Ook worden deze gebeurtenissen eerder herkend in het leven van de patiënt.
     

Werk jij in de zorg en ben je nieuwsgierig hoe mindfulness jou als hulpverlener kan helpen je stress te verminderen en (weer) plezier te hebben in je leven en je werk? Neem vrijblijvend contact op.