Mag je strakke keurslijf wat losser?

Tijd voor ACTie!

Kom je van vakantie terug en merk je op dat je niet zo'n zin hebt om weer aan de slag te gaan? Voel je weerstand om weer in het keurslijf te stappen en aan de hoge eisen te voldoen die er aan je gesteld worden in het dagelijks leven? Dan is het waarschijnlijk hoog tijd voor ACTie!

Tegenwoordig lijkt het er vaak op dat het leven maakbaar is. We doen er alles aan om succes te hebben en controle te hebben over alle situaties; want we moeten gelukkig zijn! Áltijd gelukkig zijn is daarentegen een illusie.  De realiteit is dat iedereen geconfronteerd wordt met de ongemakken van het leven. We maken lastige dingen mee en ervaren  moeilijke emoties van tijd tot tijd.

Ieder gaat hier op zijn eigen manier mee om. De een piekert als de beste, de ander probeert altijd en overal aardig te zijn,  alles goed te doen, sterk te zijn, niet te falen, alles alleen te doen of vooral niet op te vallen en zichzelf weg te cijferen.  Al deze controlemechanismen willen vooral alle lastige gevoelens vermijden en hebben maar een doel: gelukkig zijn! Kortom we wringen ons in allerlei bochten om controle te houden, die we in werkelijkheid niet hebben. Het is het gevecht wat we aangaan met de dingen in ons leven die we niet kunnen veranderen, wat uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven. In de eerste instantie lijkt het ons te helpen om extra ons best te doen, geen fouten te maken en in ons hoofd iets op proberen te lossen wat niet op te lossen is. Maar op de lange termijn brengt het ons vaak veel stress en spanning en kost het ons veel energie, slapeloze nachten, een negatief zelfbeeld, een burn-out en heel veel meer. 

En alsof dat nog niet genoeg is maakt het vooral bezig zijn met het verleden of de toekomst dat we vergeten om te genieten van wat je allemaal wél hebt en van wat er om je heen gebeurt.  

Acceptance and commitment therapie (ACT) kan je helpen om weer gezonde ACTies te ondernemen. ACT leert je op een slimme manier omgaan met lastige gedachten en gevoelens, zodat je het zinloze gevecht hiermee kunt stoppen (Acceptatie) en je weer je energie kunt steken in die dingen die er in je leven écht toe doen (Commitment).  
 

Op 2 november 2017 start de volgende ACT training. Ben je geïnteresseerd in een act training of en individueel ACT traject? Neem vrijblijvend contact op of kijk hier voor meer informatie.