2018: terugblik op 10 jaar mindfulness.

Mindfulness loopt als een rode draad door mijn leven en mijn werk. Tien jaar geleden – in 2008 – gaf ik mijn eerste mindfulnesstraining. En nog steeds geniet ik er ontzettend van. Het doet me deugd  de verwondering op de gezichten van sommige cliënten te zien, wanneer ik een levenservaring van mezelf deel. Alsof ik als trainer met zoveel mindfulnesservaring geen lastige momenten meer ervaar.  

Niets is minder waar. Alhoewel mindfulness een belangrijke basis in mijn leven vormt, kom ik net als jij voor lastige zaken en uitdagingen te staan. Dat is onvermijdelijk; pijn, irritatie verdriet – het hoort bij het leven. Gelukkig helpt mijn levenshouding me dan om anders om te gaan met de piekergedachten en gevoelens. Zo kan ik meer genieten van het leven. Ik durf het zelfs stelliger te zeggen: mindfulness heeft mij veel meer levenskwaliteit gegeven!

ONTDEKKINGSTOCHT
Mijn eigen ervaringen met mindfulness zijn van onschatbare waarde in de begeleiding van groepen en cliënten. Ik kan er ongelooflijk van genieten hoe deelnemers zich in hun eigen tempo en op hun eigen manier ontwikkelen tijdens een training.  Het is een ontdekkingstocht, waarbij ieder leert van zijn eigen ervaringen. Het is de meest krachtigste en tevens moeilijkste manier van leren. Maar het brengt je zo ontzettend veel. Zelfs tijdens een training. Wat zijn er prachtige vriendschappen ontstaan in de afgelopen tien jaar. Er is zelfs een groep van het eerste uur die nog steeds contact hebben.

BIJZONDERE ONTMOETINGEN
Wat heb ik de afgelopen jaren bijzondere mensen ontmoet. Ik zal nooit de jongen vergeten die erg luidruchtig was in de klas. Tijdens de training kreeg hij steeds meer rust, zonder dat iemand hem corrigeerde. Of de jonge vrouw met hoofdpijnklachten. Ze was uitbehandeld door de pijnpoli, waardoor ze – door de pijn – dagen achtereen niet naar school kon. Mindfulness hielp ook haar. Nu zijn dit maar twee voorbeelden, maar er zijn nog zoveel cliënten die ik nooit zal vergeten. Het is prachtig om te zien hoe ze anders met hun klachten omgaan en de kracht vinden om vaste patronen te doorbreken. 

Wil jij dit zelf ervaren? Dan nodig ik je van harte uit voor één van mijn trainingen.