LEEF Folder

LEEF

Hulp bij psychische en lichamelijke klachten.

Heb je last van somberheid, een opgebrand gevoel, vermoeidheid, slecht slapen, angsten, spanningen, hyperventilatie of ander lichamelijke klachten die samenhangen met psychische klachten? Voor hulp bij deze klachten kun je terecht bij Leef! We informeren je graag wat Leef inhoud en voor je kan betekenen.  

' Fijn dat er leef is. Het heeft mij zowel fysiek als mentaal  
                          veel opgeleverd'.

LEEF

Leef is een uniek samenwerkingsverband tussen de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidzorg (poh-ggz, ondersteund de huisarts), de ergotherapeut, psychosomatisch fysiotherapeut en een psychosociaal therapeut. Deze disciplines beschikken over de juiste kennis en voldoende tijd om je de juiste hulp te bieden, bij zowel psychische als lichamelijke klachten die je ervaart. Deze deskundigen zullen je begeleiden en de juiste handvaten geven voor het vergroten van je veerkracht en leren omgaan met je klachten. 

HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK?
Je maakt een afspraak bij de huisarts en bespreek jouw klachten. De huisarts zal je, in overleg met jou, doorverwijzen naar de poh-ggz. De poh-ggz zal de situatie met je bespreken en jouw hulpvraag in kaart brengen. Indien je in aanmerking komt voor LEEF wordt er samen een behandelplan gemaakt. De verschillenden therapeuten zullen vervolgens vanuit hun expertise samen aan dit behandelplan gaan werken. De duur en inhoud van de behandeling wordt op maat aangebodenop basis van jouw persoonlijke doelen.De poh-ggz werkt als een spil in het traject, zorgt voor een verwijzing naar de verschillende disciplines en zal zorgen voor onderlinge afstemming tussen de therapeuten.
De poh-ggz biedt tevens psychologische begeleiding, om je weer in je krachten te zetten en je eigen regie te kunnen pakken. De gesprekken zijn gericht op het verkrijgen van inzicht, het veranderen van gedrag en gedachten en het verwerken van tegenslagen. Mocht de poh-ggz vinden dat de psychosociaal therapeut beter aansluit dan kan deze worden ingeschakeld. 

 

Wil jij leven of geleefd worden?

Heb je het idee dat jouw lichamelijke of psychische klachten op dit moment je beperken om het leven te leiden dat je graag zou willen? 
Ervaar je mogelijk piekergedachten, onzekerheid, angst, verdriet of lichamelijke spanning, vermoeidheid, onrust of pijn en heb je de neiging om deze te onderdrukken en te vermijden; door bijvoorbeeld situaties uit de weg te gaan, afleiding te zoeken of middelen te gebruiken die de pijn even verdoven. Op deze manier probeer je controle te krijgen over de negatieve ervaringen. Juist dit onderdrukken en vermijden kan een probleem worden en ervoor zorgen dat je het gevoel hebt geleefd te worden en uit het oog verliest wat écht belangrijk voor je is. Samen met de psychosociaal fysiotherapeut leer je anders met je psychische en lichamelijke klachten om te gaan, zodat deze niet langer je leven bepalen. Je ontwikkelt een persoonlijke veerkracht, waardoor je waardevolle acties gaat ondernemen en je weer ruimte creëert in je leven voor de dingen die er volgens jou écht toe doen. 
 

Leven is bewegen.

Mogelijk ervaar je op dit moment ook een aantal lichamelijke klachten die het moeilijk maken om te kunnen doen wat je graag zou willen. Door een lange tijd van overbelasting, chronische stress en slecht slapen kan het zijn dat je last hebt van pijn en spanning in je lichaam. Je kunt lichamelijke signalen zoals hartkloppingen en/of ademhalingsklachten ervaren. Het kan zelfs zo zijn dat je helemaal niet meer weet hoe je moet ontspannen. Samen met de psychosomatisch fysiotherapeut ga je aan de slag om de balans in je lichaam te herstellen. Zo kan er met behulp van adem- en ontspanningsoefeningen weer ontspanning in het lichaam worden gevoeld. En met behulp van oefentherapie wordt jouw kracht en belastbaarheid verbeterd en krijg je weer vertrouwen in je eigen lichaam. Daarnaast leer je de signalen in je lichaam herkennen en fysieke grenzen te respecteren. Dit alles draagt bij aan het fysiek fit voelen zodat je met vertrouwen in eigen lichaam weer activiteiten en hobby’s kunt uitvoeren die voor jou belangrijk zijn.
 

Je energie weer in balans.

Merk je dat je vermoeid bent, weinig energie hebt, moeite hebt met concentratie of het verwerken van informatie die binnenkomt? En word je hierdoor beperkt in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten? Dan kan ergotherapie iets voor je betekenen.
De ergotherapie behandeling heeft als doel je te leren zo goed mogelijk met jouw klachten om te laten gaan en jouw leefstijl en leefwijze te optimaliseren. Je krijgt inzicht in de uitvoer van jouw activiteiten, hoeveel energie deze kosten of opleveren en hoe je deze kunt verdelen. De behandeling kan gericht zijn op:

  • Activiteiten op een andere manier leren uitvoeren.
  • Energieverdeling gericht op de verdeling van activiteiten over de dag
  • Een balans creëren tussen inspanning en ontspanning.
  • Begeleiding bij het opbouwen van belastbaarheid.
     
DISCIPLINE BASIS AANVULLEND 
POH-GGZ  Volledig vergoed vanuit huisartsenzorg.  
Ergotherapie Maximaal 10 uur per jaar. Kosten vallen onder eigen risico.  Extra aantal uren hangt af van de aanvullende zorgverzekering. 
Psychosomatisch
fysiotherapie 
  Aantal behandelingen hangt af van de aanvullende zorgverzekering.
Psychosociale therapie   Vergoeding  (deels) vanuit de aanvullende zorgverzekering. Valt niet onder het eigen risico. Zie vergoedingenoverzicht.